8 weekse Mindfulness Training

Een achtweeks programma + een oefen (mid)dag in stilte.  

In deze mindfulness training leer je om meer aanwezig te zijn in het moment. Hierdoor kan de kwaliteit van je leven verbeteren en stress verminderen.  Mindfulness houdt in dat je doelbewust, op het moment zelf, niet oordelend, aandacht geeft aan dingen zoals ze zijn. In jezelf, in je omgeving, in de wereld. Tijdens de training maak je jezelf dit eigen door middel van oefeningen, het nabespreken daarvan en educatie.

Het programma heeft een vaste opbouw en vaste onderdelen.

Geschikt voor iedereen

Dit programma is geschikt voor iedereen. Iedere volwassene, oud of jong, snel of langzaam, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren. ‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,’ zegt Kabat-Zinn.

Ook de moeite waard als je eerder een 8-weekse training hebt gevolgd. Om je vaardigheden en ervaringen te verdiepen.

Evidence based

Onderzoek laat zien dat mindfulnesstraining zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en  positieve veranderingen  in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert.

Leren door te doen

Iedere week is er een bijeenkomst van 2,5 uur, waarin de trainer met de groep een aantal oefeningen doorneemt en na afloop bespreekt. Een aantal van deze oefeningen krijg je vervolgens mee, om thuis verder te oefenen. Mindfulness is een echte training: je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling. In een werkmap en op de de opnames op cd’s/ online ontvang je verdere toelichting over de thema’s en de oefeningen. Tussen bijeenkomst 6 en 7 is een oefen middag in stilte gepland als onderdeel van de training.

Aandachtsoefeningen

De aandachtsoefeningen zijn op oosterse benaderingen, zoals meditatie en yoga gebaseerd. Zo maken zitmeditatie, een liggende aandachtsoefening en ‘mindful bewegen’ deel uit van het programma. Alle oefeningen worden nabesproken. Dit is van belang omdat je door stil te staan bij wat goed gaat en daar waar je obstakels ervaart, het inzicht ontwikkelt in hoe je met jezelf omgaat.

Op een nieuwe manier omgaan met oude patronen

De training geeft ook uitleg over de thema’s en werkzame principes van mindfulness en over oorzaken van het kwijtraken van onze natuurlijke mindfulness, zoals stress, emotionele last of piekeren.

In de training leer je een nieuwe, bijzondere manier van omgaan met oude patronen die je soms in de weg zitten.

Wat heb je nodig?

Iedereen kan meedoen. Als je geïnteresseerd bent en de tijd neemt om te oefenen, dan staat er meestal weinig in de weg. Bij twijfel kun je altijd overleggen.

Deelnemerservaringen

  • ‘Ik functioneer beter op mijn werk, ben helderder en daadkrachtiger.’ – Janneke
  • ‘Ik ben zo blij dat als ik nu naar buiten ga dat ik dan echt naar buiten ga – en niet in mijn hoofd blijf zitten.’ – Mariette
  • ‘Gewoon even zitten, niets doen, soms wat naar buiten kijken, ik heb ontdekt dat ik daarvan oplaat.’ – Marcel
  • ‘Soms weet ik het gewoon even niet. Dat mag ik nu van mezelf. Mijn werk is daarmee veel leuker geworden; het sprankelt weer.’ – Els
  • ‘De reden waarom ik meedeed was dat ik slecht slaap. Ik slaap nog steeds slecht, maar wind me er minder over op.’ – Gemma
  • ‘Vroeger was ik altijd bezig met het wegschoppen van moeilijke gevoelens. Altijd in gevecht. Ik ben daar nu veel minder mee bezig. Het is gemakkelijker en maakt mijn leven prettiger.’ – Annemieke
  • ‘Ik hoef niet zoveel meer van mezelf.’ – Peter
  • ‘Mijn werk is nog steeds hectisch en ik kom vaak moe thuis. Het lukt me beter daar mee om te gaan en om weer in balans te komen.’ – Jos

Aantal : Maximaal 8 deelnemers. Vanwege Corona maatregelen kan het maximum worden aangepast.

Data: 8 bijeenkomsten van 2,5 uur plus een oefen middag in stilte op een zondag van 13.30 tot 17.30 uur

Individuele mindfulness training: Tijdstip in overleg. 8 bijeenkomsten van  1 1/2 uur. Zowel face to face als online te volgen.

De oefen middag in stilte is  open voor ieder die een 8 weekse mindfulness training heeft gevolgd. Maximaal aantal deelnemers is in tijde van Corona 4 personen.

Plaats: De Berkelye, Nesdijk 20 H, 1861 MK Bergen; Individueel: Dirk Klompweg 27, 1861NA Bergen

Begeleiding: Mirjam Lugthart, VMBN lid categorie 1

Info en Opgaveinfo@mirjamlugthart.nl of mobiel: 06-54315377

Bijdrage: Particulier: in groep  € 495; Scholieren/ studenten/ bijstand korting in overleg. Bij mij eerder deelgenomen particulier € 250 Bedrijfsmatig: €675.   Individuele training:  particulier €595. Bedrijfsmatig: €750.

BTW hoeft niet in rekening gebracht te worden.

Bijdrage is incl kennismakingsgesprek,  werkboek en begeleidende opnames .

Als de bijdrage een bezwaar is om mee te doen, neem dan contact met me op. Dan kunnen we overleggen wat wel mogelijk is.

Verschillende zorgverzekeringen vergoeden in het aanvullende pakket mindfulness.  Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Vaak moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de trainer meesturen naar de verzekeraar. Zie voor meer info ‘Zorgwijzer Mindfulness’.